Slučajno sam čuo neku emisiju koja govori o Burnoutu koji po naški zovu sindrom izgaranja. Psihijatri objašnjavaju da se taj sindrom događa ljudima zato jer se od ljudi previše očekuje na poslu kojem rade. Šef očekuje da se obavi posao, dok radnik smatra da je za taj posao premalo plaćen, uz to radnik mora ispuniti neke određene norme da bi se uklopio u društvo i da bi uz to bio iznad svih ostalih. Tako su si izmislili cijeli niz zahtjeva koje ne mogu ispuniti, zapravo su ih ispunili ali ljudi to ne shvaćaju zato ostanu u konstantnom natjecanju da ispune te norme i onda osjete to izgaranje. Onda dolaze psihijatri da im "pomognu" u biti poruka je bila u toj emisiji da i muškarci mogu potražiti pomoć psihijatara zbog izgaranja
Zanimljivo da su si ljudi stvorili okoliš koji troši ljude na podsvjesnoj razni. Na površini svi izgledaju sretno, izgledaju super, imaju dobar posao auto, neki od njih imaju dobru obitelj. Ali ispod površine svi ti sretni ljudi nisu nimalo sretni, znao sam čuti priče ljudi koji su tako proveli cijeli život sa svojom fasadom sretnog čovjeka. Onda neka medicinska sestra koja brine za takve ljude ispriča za neke novine što joj kažu neki od njenih pacijenata na samrti. Pacijenti se požale medicinskoj sestri da su protratili svoj život konstantno trčeći za novcem uspjehom i svim onim društveno prihvaćenim normama koje su si sami postavili kao životni cilj. Nisu išli više putovati ili raditi ono što im zapravo srce želi, neki kažu da su trebali izgraditi kućicu u prirodi i tamo živjeti, umjesto toga oni su izabrali životu u uredu i sada jako žale zbog te odluke.
Sada dolaze na red psihijatri da pomognu ljudima da prihvate svoje izgaranje kao dio svog opasnog okoliša, da stave na " izgaranje " znak upozorenja da je sindrom izgaranja opasan i da treba paziti da se ne izgori na poslu.
Kao da se radi o nekom stroju pa će tako psihijatri pomoći ljudima koji izgaraju da stave znak upozorenja da je taj stroj opasan ako se ne pazi kako se rukuje sa njime. ili pojednostavljeno psihijatri su si stvorili posao za koji budu plaćeni. Na kraju dođe medicinska sestra pa ispriča kako joj se ljudi žele da su protratili život.
Moj zaključak. Umjesto rješenja psihijatri i ljudi koji izgaraju stvaraju samo vlastite poslovne prilike, zbog toga svi zajedno se na kraju žale medicinskoj sestri.